Värdera hem

Om du ska teckna en villaförsäkring där en hemförsäkring ingår måste du värdera ditt lösöre så att du försäkrar rätt belopp. Om du försäkrar ett mindre värde än vad ditt lösöre är värt får du nämligen inte full ersättning om något blir skadat, brinner upp eller blir stulet. Om du till exempel bara försäkrar ditt lösöre med halva värdet får du bara häften så mycket i ersättning om något skulle hända. Det här är naturligtvis inget du vill vara med om, därför har vi på villaförsäkringen.com gjort en liten guide som du kan använda dig av när du ska värdera ditt hem.

Så gör du din värdering

Villan försäkras alltid till fullvärde, vilket innebär att om din villa till exempel brinner upp så får du en ersättning som motsvarar villans marknadsvärde när olyckan inträffar. Hur mycket ditt lösöre är värt får du resonera om med försäkringbolaget, men det är alltid bra att du först gör en uppskattning av ditt lösöre innan du kontaktar dem.

Ofta är lösöret i ett hem värt mer än vad man tror eftersom det inkluderar alla lösa föremål som man har i sitt hem, såsom husgeråd, inredning, kläder, textilier (täcken, lakan, gardiner, mattor med mera), hemelektronik, smycken, prydnadssaker och mycket, mycket mer. Därför ska du här få en liten vink om vad ditt lösöre kan vara värt, men tänk på att det här bara är en allmän uppskattning som inte alls behöver gälla för just ditt hem. Vägledningen är sammanställd av Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Tumregel

Vardagsrum: 170 000 kr

Kök: 50 000 kr

Vuxnas sovrum: 35 000 kr

Barnens och tonåringarnas sovrum: 30 000 kr

Kläder för en vuxen: 45 000 kr

Kläder för ett barn eller en tonåring: 30 000 kr

Källare: 35 000 kr

Vind: 35 000 kr

Comments are closed.